Ontdek de Westhoek

Vakantiehoeve OSCAAR ligt op 20 minuutjes rijden van Nieuwpoort of Oostende, geflankeerd door het Heuvelland en Brugge … de Westhoek heeft voor elk wat wils. Of je nu houdt van sportief fietsen, rustig wandelen of gezellig uit eten gaan. Even uitwaaien aan zee, cultureel Brugge bezoeken of de geschiedenis van 1914-18 ontdekken, kan allemaal in de Westhoek.

Wat te doen?

Wat te zien?

Waar te eten?

Wat te doen?

De regio Koekelare bevat 180 Km aan vlakke fiets- en wandelwegen waardoor het aangenaam fietsen en wandelen is. De kust is 15 km van onze vakantiehoeve.

Elektrische fietsen zijn te huur in de buurt:Vanacker-Verhelst: 051 588 123.
Meer bezienswaardigheden: toerismewesthoek.be

Budopad

Het Koekelaarse Budopad is op de principes van de Japanse krijgskunst gebaseerd. Dit pad laat je door het arboretum van Koekelare bewegen. Het is een avonturencircuit gebaseerd op evenwicht, focus, concentratie en lichaamsbeweging. Zo’n oefening is nuttig voor alle sporters en voor jonge (en minder jonge) mensen die graag willen bewegen. De hoofdingang is gelegen in de Bovekerkestraat en ligt op ongeveer 1 km van Vakantiehoeve Oscaar.

Speelplein De Mote

De Mote is tot ver over de gemeentegrenzen bekend als een mooi, rustgevend park met heel wat mogelijkheden. Zo is er onder meer een visvijver, tal van sportterreinen, twee cafetaria’s, een skatepark én een uitgebreide speeltuin met enkele picknickbanken en een speeltoren waar kinderen zich naar hartenlust uit kunnen leven.

Peuterspeelplein

Twee peuterschommels, een speelhuisje met glijbaantje… Ook de kleinsten onder ons komen aan hun trekken op het speelplein aan het terras van de bijhorende cafetaria. Zo kunnen de (groot)ouders genieten van een natje en een droogje terwijl ze toch een oogje in het zeil kunnen houden.

Lange Max

Ooit hoorde je hier het luidste kanongebulder, vandaag is dit een oase van rust. De bedding ligt bovendien in een prachtig groen kader en een aantal kunstwerken van Gerrit Germonpré contrasteren er met dit landelijk karakter. Verken ook het bos, het openlandschap en ontdek het rijk industrieel verleden langs de Lange Max Wandeling van 3,5 km. Het museum situeert zich langs de IJzerfrontroute in Koekelare op amper 10 km van het treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz in Vladslo.

Website Lange Max

Duitse Militaire Begraafplaats Vladslo

Al tijdens de Slag aan de IJzer in oktober 1914 werden Duitse gesneuvelde soldaten begraven in het omliggende Praetbos. In de jaren ’50 werden verschillende Duitse begraafplaatsen samengevoegd op de huidige begraafplaats in Vladslo. Nu liggen hier meer dan 25.000 soldaten. Ook Peter Kollwitz heeft hier zijn laatste rustplaats. Hij sneuvelde in 1914. Zijn moeder, kunstenares Käthe Kollwitz, eerde haar zoon met het beeldhouwwerk ‘Het Treurende Ouderpaar’. Dit monument kan je achteraan de begraafplaats vinden, nabij het graf van Peter Kollwitz.

Kajak Buitenbeentje Diksmuide

Bij vzw ‘t Buitenbeentje is er een ruime keuze om de rust en de pracht van Diksmuide en de Westhoek te ontdekken. Door het huren van een kajak of een kano, kleine motorboot, een fiets of een gocart trek je zelfstandig op avontuur.

Website Buitenbeentje

Dodengang Diksmuide

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang. Er is ruime aandacht voor leven en dood in de Belgische loopgraven en de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden kruipen onder je huid. Je loopt er over een gigantische luchtfoto uit 1916 waarmee je het landschap van toen en nu kan vergelijken. Naast het Belgische loopgravennetwerk is sinds vorig jaar ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen die toelaat beide zijden van het oorlogsverhaal te vertellen. Tijdens de oorlog de hel van de soldaten, sinds 1919 een toeristische trekpleister die niemand onberoerd laat.

Flanders Field Ieper

De museumindeling geeft je aan de hand van nieuwe invalshoeken en persoonlijke verhalen een inleiding op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. De belforttoren maakt een verbinding tussen het binnen- en buitenverhaal. Als bezoeker ontdek je bovenop de toren het landschap als laatste getuige van de oorlog. Het In Flanders Fields Museum vormt een ideale aanloop voor een bezoek aan de frontstreek!

Website Flanders Field

Bellewaerde

In Bellewaerde sta je echt middenin de natuur. Het is dé plek om de dierenwereld beter te leren kennen. Leeuwen, tijgers, apen en olifanten: je ziet ze allemaal in Bellewaerde! De Afrikaanse savanne zal jullie verbazen, want van zo dichtbij spotten jullie zebra’s en giraffen zelden. Bezoek zeker de schattige Amoerluipaardwelpen, een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Dawson Duel wacht op jullie! Sinds vorig jaar beleef je in Bellewaerde een Europese primeur : de allereerste Duelling Alpine Coaster op een niet-natuurlijke helling. Wandel naar de 25 meter hoge top van Dawson Duel en geniet met je familie of vrienden van het adembenemende uitzicht over het park.

Website Bellewaerde

Plopsaland

Trek zeker voldoende tijd uit om de 50 magische thema-attracties te ontdekken! Vlieg in twee seconden van nul naar negentig kilometer per uur op Anubis The Ride, tuimel als een echte piraat het water in op de SuperSplash, beklim als een stoere Viking met Halvar de rotsen van de Grote Golf, bedwing als een koene ridder De Draak uit het Kasteel van Koning Samson en leef mee op het dagelijkse ritme van de kabouters in Het Bos van Plop. De themazone Wickieland betovert kleine en grote fans van Wickie de Viking. Zijn de weersomstandigheden wat minnetjes? Dan neemt Maya de Bij je mee op een avontuurlijke reis doorheen het overdekte Mayaland, en geniet je lekker droog van de bedwelmende liveshows met alle Studio 100-artiesten!
Geniet ook het hele jaar door van tal van liveshows en betoverende evenementen!

Website Plopsaland

Het kakelend kippenmuseum

Het kakelend kippenmuseum is een alternatieve kinderboerderij met talloze dieren die te bezichtigen zijn in ons educatieve wandelpark. Voor de kinderen is er bovendien ook een speeltuin en een speelschuur waar ze naar hartenlust kunnen ravotten.

Daarnaast kan u ook steeds terecht in ons ruime cafetaria met zonnig terras om te genieten van ambachtelijke pannekoeken, zelfgemaakt ijs van verse hoevemelk en zoveel meer!

Website Kakelend Kippenmuseum

Scooterfun

Zin in een ritje op een scooter in de polderstreek?  Dan moet u bij Scooterfun zijn! Wij verhuren scooters voor een halve of volledige dag, met of zonder uitgestippelde route. De vrijheid van de open lucht en toch de mogelijkheid om zich vlot te verplaatsen over een aangename afstand die niet mogelijk is te voet of met de (traditionele) fiets gaf ons de inspiratie om dit aan te gaan.

Ideaal voor personen die deze landelijke streek willen verkennen op een niet zo traditionele manier.

Website Scooterfun

Wat is er te zien?

Vakantiehoeve OSCAAR ligt op  15 km van Nieuwpoort of Oostende, geflankeerd door het heuvelland (Ieper-Poperinge) en Brugge.
Als je nu houdt van sportief fietsen, rustig wandelen of gezellig uit eten gaan.
Even uitwaaien aan zee, cultureel Brugge bezoeken of de oorlog 1914-1918 ontdekken.

Käthe Kollwitz Museum

Het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum laat je kennis maken met Käthe Kollwitz, haar zoon en haar werk. Het museum benadert Käthe Kollwitz als moeder van haar gesneuvelde zoon Peter. In het museum vind je een aantal originele kunstwerken van deze Duitse kunstenares. Aan de hand van haar expressionistisch werk merk je hoe Käthe in opstand kwam tegen oorlog en armoede. Het Käthe Kollwitz Museum is gelegen op de unieke brouwerijsite in het centrum van Koekelare, het cultuur-toeristisch hart van de gemeente. Na een bezoek aan dit uniek oord, neemt de gids je mee op ontdekkingstocht doorheen Koekelare langs het Fransmansmuseum, de Tuin van de Hoop, park De Mote, de Platse, Sala Thai, Huis Proot, De Balluchon en de Poëziestraat.

Unieke brouwerijsite in Koekelare

De brouwerijsite is het cultuur-toeristisch hart van de gemeente Koekelare. De gerestaureerde brouwerij werd bekroond met de prestigieuze prijs ‘Vlaams Monument 1993’. In de brouwerij vind je het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum, waar je kennis maakt met Käthe Kollwitz, haar zoon en haar werk. Het museum benadert Käthe Kollwitz als moeder van haar gesneuvelde zoon Peter. In het museum vind je een verzameling van originele kunstwerken van deze Duitse kunstenares. Fransmansmuseum bevindt zich ook op deze site. Na een bezoek aan dit uniek oord, neemt de gids je mee op ontdekkingstocht doorheen Koekelare langs de Tuin van de Hoop, park De Mote, de Platse, Sala Thai, Huis Proot, De Balluchon en de Poëziestraat.

Kasteel Wijnendale

De historische waterburcht Kasteel van Wijnendale ten noorden van de stadskern, omringd met 180 hectare bos, herbergt het roemrijk verleden van de 11de eeuw tot nu. Het museum toont je het leven in het kasteel en brengt je de verhalen over Leopold III tijdens de meidagen 1940, de graven van Vlaanderen en hertogen van Bourgondië. Het kasteel is zowel individueel als in groep te bezoeken. Contacteer het Vrijetijdshuis voor een gegidste rondleiding of meer informatie over onderstaande rondleidingen en activiteiten.

Sint-Godelieveabdij te Gistel

De schilderachtige abdij Ten Putte wordt bezocht door talrijke bedevaarders en toeristen. Blikvanger is de put met het miraculeuze water (1634), die in een fraaie koepelkapel staat. Verder kan je de kerk, de devotiekapel, de kraaienkapel (op de motte), de plaats met het genadebeeld en de gevangenis bezoeken. Vergeet ook niet te gaan kijken naar het ‘hemd zonder naad’, dat volgens de legende gemaakt werd door Godelieve. De abdij beschikt over een ruim onthaalcentrum met cafetaria (Godelievezaal).

Waar te eten?

De Westhoek is altijd een topper.
Als het nu om te eten is in restaurant of bistro, te genieten van het mooie landschap
of de lokale gastronomie te ontdekken: je vindt er altijd je ding.

Bistrant Spanje

Bistrant Spanje is een combinatie van een bistro-restaurant, gelegen in het centrum van Koekelare sinds 10 mei 2007.

Tine, Hans, Emma en het ganse team heten u elke dag van harte welkom voor een heerlijke salade of een verzorgde snack op het terras… of geniet van een heerlijk vlees- of visgerecht in een aangenaam kader, waar sfeer en gezelligheid troef is! Onze keuken is doorlopend open!!

De Wikkelaar

Sinds 2002 staat De Wikkelaar garant voor een uitgebreide keuze aan heerlijke gerechten uit de klassieke keuken. Gastvrouw Lieve vind je meestal achter het fornuis waar ze zowel verzorgde dagschotels als à la carte gerechten klaarmaakt. Vanaf 10u kan je hier terecht voor een koffie of iets sterkers als tussenstop tijdens je wandel- of fietstocht door de regio Diksmuide. In de namiddag ondergaat de zaak een metamorfose en opent de tearoom zijn deuren. Bij het binnenkomen ruik je al de lekkere verse pannenkoeken en wafels. ’s Avonds geniet je opnieuw à la carte. Voor de kinderen is er een aangepaste kaart en tal van speelmogelijkheden op het zonnige terras! Er is een ruime parking en de Duitse militaire begraafplaats met het beroemde beeld van Käthe Kollwitz bevindt zich op wandelafstand. De zaak is rolstoelvriendelijk!

Bistro Ma Maison

Gelegen Sint-Maartensplein 4 te Koekelare

Bistro Pakhuis

​In 2009 openden wij, Valerie en Fabrice, Bistro Pakhuis te Koekelare. Het voormalige pakhuis van “Gustje Pak” werd omgebouwd tot een gezellig restaurant met open keuken. Wat in het begin een uitdaging leek, groeide uit tot een gevestigde waarde in de streek. De keuken, vooral op basis van verse vis, wordt gekenmerkt door zijn smaakvolle eenvoud. Kraakverse lokale producten goed op smaak gebracht is de basis van elk gerecht. Ook de vleeseters kunnen genieten van onder andere à la minute afgesneden Ierse Rib eye. Een uitgebalanceerde wijnkaart maakt het moeilijk kiezen voor de wijnliefhebber.

Website Bistro Pakhuis

de Hertog van Arenberg

Twaalf jaar geleden werden wij de nieuwe uitbaters van het befaamde eethuis met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1635. Jurgen zorgt voor een warm onthaal van de klanten, terwijl Stefaan en Michael aan het kookfornuis een grote keuze aan gerechten tevoorschijn toveren.

In het jaar  1970 werd dit de eerste brasserie in Koekelare.

.

Website